You are currently viewing Hálóing vagy pizsama – Te melyikben alszol?
Hálóing vagy pizsama

Hálóing vagy pizsama – Te melyikben alszol?

A hálóing vagy pizsama kérdés igencsak megosztja az embereket. Van, aki egyikre, van, aki másikra esküszik. Nagyon kevés olyan ember van, aki felváltva használná mind a kettőt, ha egyszer az egyiket megszokják, ritkán váltanak át a másikra. A hálóinget kedvelők nem vennének fel pizsamát az alváshoz, és a pizsamát hordók sem szívesen cserélnék le a hálóingre kedvelt éjszakai ruhadarabjukat. Összeszedtük pro és kontra az érveket, hogy könnyebb legyen a döntés: hálóing vagy pizsama?

Melyik volt előbb a hálóing vagy a pizsama? A hálóruhák története

A hálóruhák régen úri huncutságnak, státuszszimbólumnak számítottak. Csak a tehetősebb réteg tehette meg azt, hogy alváshoz külön ruhát viseljen. A szegényebb emberek ugyanabban a ruhában aludtak, amit nappal is viseltek. Kezdetben az egyiptomi tunika mintájára készültek, amelyek leginkább hálóingre emlékeztettek. Az idő múlásával az urak között elterjedt a csipkével, fodrokkal díszített galléros hálóruha viselése, mely tulajdonképpen tekinthető már hálóingnek is, azzal a kivétellel, hogy ezt férfiak is viselték.

A pizsama megjelenésééig Európában egészen a XVII. századig kellet várni, de ekkor még nem aratott osztatlan sikert, és el is tűnt egészen az 1800-as évek végéig. Ekkor kezdett el elterjedni a férfiak között, és felváltotta a hálóingeket. A nők kezdetben nem hordták, egészen addig, míg Coco Chanel fel nem karolta a pizsamát, és nem teremtett divatot belőle. Ezután mind a pizsamák, mind a hálóingek egyre népszerűbbek lettek a nők körében, és megjelentek az egyre divatosabb, szexibb darabok is.

A hálóing

A hálóing kétségtelen előnye, hogy az egyik legkényelmesebb ruhadarab, amit alvás közben viselhetsz. Nincs alsó része, így nem kell attól tartani, hogy szorítana, bevágna. Lenge, jól szellőzik, kényelmes. Alvás közben a teljes szabadság érzetét adja. Hátránya, hogy a hűvösebb estéken, ha véletlenül kitakarózol, akár fázhatsz is benne. Könnyen kivillanhatnak alvás közben, vagy a reggeli kávé, vagy esti tévénézés közben olyan részeink is, amelyeket nem szeretnénk közszemlére tenni. Egy váratlanul beesett reggeli, vagy esti látogató előtt sem biztos, hogy komfortosan érzed majd magad benne.

A hálóingek között számtalan féle darabot találhatsz, kezdve az egészen hétköznapi, egyszerű daraboktól a szexi hálóingeken át a kismama hálóingekig bezárólag. Az anyaguk általában selyem, szatén, pamut, vagy viszkóz, így bármelyik anyagot is kedveld, megtalálhatod a neked valót.

A pizsama

A pizsamák mindig kétrészesek, egy alsó és felső részből állnak. Azok szeretik igazán, akik fázósabbak, mert a hálóingnél általában melegebbek, különösképpen a hosszú ujjú, hosszú nadrágos verziók. Egy hideg estén egy vastagabb anyagú pizsamába bújva biztosan nem fázol majd, ha a takaró egy kicsit félrecsúszik. De a nyári melegben sem kell lemondanod a pizsamáról, hiszen többféle kialakításának köszönhetően az egészen meleg daraboktól kezdve a lenge nyári modellekig mindent megtalálhatsz, amire csak szükséged lehet.

A pizsamánál nem kell félned attól, hogy itt-ott kivillannak olyan részeid, amelyeket nem szeretnél. Egy váratlanul jött vendég sem okoz akkor problémát, mintha egy hálóing lenne rajtad, sőt, akár még a kutyával is leszaladhatsz a sarokra pizsamába, ha úgy alakulna.

Az, hogy valaki a hálóing vagy pizsama mellett dönt, teljesen szubjektív, nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb lenne, mint a másik. Ha szereted a szabadság érzetét alvás közben, a hálóing inkább neked való. Ha komfortosabban érzed magad úgy, hogy érzed a testeden a ruhanemű védelmét, inkább a pizsamát válaszd. Bármelyik mellett is dönts, a lényeg, hogy kényelmes legyen, és biztosítsa számodra a kényelmes alvást, hogy reggel kipihenten ébredhess.

Ha mégsem tudnál választani, próbáld ki 2 az 1-ben pizsamáinkat: