You are currently viewing Melltartó mosása – Mire figyelj, hogy tovább tartson?
Melltartó mosása – Mire figyelj, hogy tovább tartson?

Melltartó mosása – Mire figyelj, hogy tovább tartson?

A kényelmes, jó tartást nyújtó melltartókra minden nőnek szüksége van. Mint minden ruhadarab, előbb-utóbb ez is cserére szorul, örök darab sajnos nincsen. Az élettartamát azonban megnövelheted, ha vigyázol rá, és megfelelően használod, és tárolod. A melltartó mosása is nagyban befolyásolja az élettartamát, ezért érdemes kellő figyelmet szentelni rá. Sokan csak egyszerűen bedobják a szennyesbe, és a többi ruhával együtt kimossák, esetleg még szárítógépbe is teszik. Emiatt történnek olyan balesetek, hogy a merevítőpántok hamarabb távoznak a melltartóból, mint kellene, a gumipántok megcsavarodnak, a szivacs eldeformálódik, a fehér melltartó hamarabb beszürkül, a színes pedig kifakulhat.

Melltartó mosása - Csak kíméletesen a hosszú élettartamért!

A melltartók, mint az összes többi ruhadarab, különféle anyagokból készülnek. Lehet selyem, műszál, textil, csipke az alapanyagok között, valamint a sportmelltartók esetén különféle rugalmas anyagok.

Léteznek még a szilikon melltartók is, melyek tisztításáról korábban már írtunk, a szilikon melltartó tisztítása cikkünkben.

Kézi mosás

Ahány anyag, annyiféle mosási eljárás lehet szükséges, így nagyon fontos, hogy mindig a címkén jelölt előírásoknak megfelelően mosd őket. Mivel ruha alatt hordjuk a melltartót, ezért nem kell nagyon makacs foltoktól tartani, így a legbiztosabb és legkímélőbb megoldás, ha kézzel mosod ki őket. Célszerű kézmeleg, langyos vízben mosni őket, és 5-10 percet áztatni, mielőtt elkezded kimosni őket.

Melltartó mosása géppel

Előfordulhatnak balesetek, amikor makacsabb szennyeződések kerülnek a melltartóra. Például rád borul egy pohár bor, de az is lehet, hogy csak egyszerűen nincs kedved kézzel mosni. Ilyenkor a melltartó mosása a mosógép feladata. A melltartókat általában maximum 30 fokon, kímélő programon szabad mosni, amihez érdemes egy kis textil zsákot is beszerezni.

A melltartón lévő csat, és pánt nem tud beakadni más ruhadarabokba, ha egy ilyen kis textil zacskót beszerzel. Így nem sérülhet a melltartód, és biztosan nem okoz sérülést sem más ruhadarabokban sem, amikkel együtt mosod. Arra figyelj, hogy a világos darabokat a világosokkal, a sötéteket a sötétekkel mosd. Ez egy alapszabály, mely minden ruhadarabra egyaránt igaz.

Akár kézzel, akár géppel mosod a melltartót, figyelj arra, hogy milyen mosószert használsz. A melltartók általában érzékenyebb anyagokból készülnek, így fontos, hogy kellően kímélő mosószerrel mosd őket. Kivételt jelentenek ez alól a sportmelltartók, amik a fokozott igénybevételre és a sűrűbb mosásra vannak kitalálva.

Milyen gyakran kell kimosni a melltartót?

A melltartó mosás szükségessége függ attól, hogy mennyire vagy izzadós, mennyire van meleg, mennyire volt aktív napod. A legtöbb nő általában több napig is hord egy melltartót, de van olyan is, aki minden használat után kimossa. A kényelmes, hétköznapi darabokból érdemes többet is beszerezni, és felváltva hordani őket. Ha nem izzadtál nagyon, nem lett koszos, elég lehet, ha csak kiakasztod szellőzni néhány napra, és ritkábban mosod őket.

A sportmelltartókat célszerű minden használat után mosni, mert az izzadság a baktériumok melegágya lehet, és különféle bőrproblémákat okozhat. Ráadásul egy összeizzadt ruhadarabnak a szaga sem kellemes. Ezek a darabok úgy vannak megalkotva, hogy bírják a gyűrődést és a gyakori mosást, így a sűrű, akár mindennapi mosás sem okoz problémát nekik.

Hogyan szárítsd meg a melltartót?

A melltartó mosása, történjen kézzel vagy géppel csak egy része a melltartó ápolásának. Figyelni kell a szárítására is. Sose tedd be őket szárítógépbe, mert roncsolhatják az anyagukat, elveszíthetik tartásukat. Mindig lógatva szárítsd őket, legjobb, ha vállfán száradnak. Mindig várd meg míg teljesen megszáradnak, nyirkosan, nedvesen ne rakd őket a helyükre, és ne vedd fel őket. Ha nedvesen veszed fel, a pántok, vagy a kosarak alatt a bőröd kipirosodhat, viszkethet, begyulladhat. Akármilyen kényelmes is egy melltartó, ha így viseled, elveszted benne a komfortérzetet, amit egy jó melltartó nyújt.

A melltartó mosása nem nagy feladat, csak egy kis figyelmet kell fordítani rá, és kedvenceid élettartama jelentősen megnövelhető. Ha megfelelően szárítod őket, és a kedvenc darabokból többet is használsz, hosszú ideig kiszolgálnak majd a mindennapokban.